RAIVO, Saga Elgland Companyn tuotantona syntynyt tanssikäännös samannimisestä romaanistani, kantaesitettiin Jyväskylän Kesä -festivaaleilla 3.7.2019 ja sai jäätävän lämpimän vastaanoton! Maija-Liisa Westman kirjoitti siitä Keskisuomalaisessa (6.7.2019) näin:
”Minulle Rohaksen kirja oli intensiivinen ja tajunnantäyttävä lukukokemus. Rohas taitaa sanat, mutta vielä enemmän löytyy sanojen takaa ja alta. Siellä on kätkössä senkaltainen tiheä alitajunnan verkko, jollaiseen harvoin törmää.
Ymmärrän hyvin, miksi Saga Elgland ja Visa Niemelä tarttuivat Rohaksen teokseen. Saga Elgland Companyn produktiossa on samankaltaista hurjaa pelottomuutta, joka löytyy Rohaksen kirjasta.”
Produktion juuret ulottuvat oikeastaan paljon kauemmas kuin vuoteen 2017, jolloin otin Saga Elglandiin yhteyttä ja ehdotin yhteistyötä. Idea performanssista ”Naista jäätelöpedillä” syntyi jo vuonna 2006 Roi Vaaran performanssityöpajassa. Kiitos Roi Vaaralle kannustuksesta lähteä tätä ideaa vielä jonain päivänä toteuttamaan! Ja RAIVON työryhmälle kiitos siitä, että se lopulta toteutettiin.
En tiedä, mitä kaikkea RAIVO jäätelöperformansseineen on tarkoittanut eri katsojille. En pysty täysin purkamaan edes sitä, mitä se merkitsee minulle ja työryhmän muille tekijöille. Muistan vain, että alussa oli pakottava tarve päästä näkemään ja kokemaan tämä. Kun otin yhteyttä Sagaan ja ehdotin yhteistyötä, en vielä tuntenut häntä, mutta olin nähnyt lavalla Sagan kyvyn ajatella liikkeessä, liikkeen kautta, käsillään, ja sen hillittömän energian, joka on Visa Niemelässä, ja tiesin haluavani heidät Raivon ”tanssintajiksi” – ja suureksi onnekseni he lähtivät mukaan. Sitten mukaan tuli myös puu, johon Marko Lahti kaiversi sanat ja sahasi muodon. Tuli Jussi Tunkkarin musiikki, sahaava, takova. Suriseva. Kuulen siinä Blade Runnerin ja oman sydämeni. Miten se hakkaa. Ja lopuksi Ville Jaatinen rakensi meille valolla rajat, kohdun ja haudan.
Minulle RAIVO oli ja on jonkinlainen hämärä rituaali. Kyse on transformaation prosessista. Uhrauksesta ja tuhlauksesta. Kommuuniosta. Kommunikaatiosta. Rakkaudesta ja kuolemasta, tuhosta ja uudestisyntymästä. Pyhästä. Siitä, mitä sanat eivät koskaan voi täysin tavoittaa. Toipumisesta – haavasta ja haavan kautta.